Lief dagboek.
Door Esther | 5 januari 2021
Zonsondergang in Eastern cape Zuid-Afrika

Uit mijn dagboek: 2 januari 2021 – 07:01 uur

Goedemorgen 🙂 Ik kom net uit bed. Toen ik wakker werd ben ik nog even in bed blijven liggen terwijl ik staarde naar de maan en de sterren. De maan scheen fel in mijn gezicht. Ik droomde weg bij de gedachte dat daar dus wel eens mensen op rondwandelen. Ik beeldde me in dat ik dat met mijn blote oog kon zien. Een grappig gezicht. Ik vraag me af hoe het kan dat ondanks dat die maan ook door de zon verlicht wordt, het eromheen zo donker is en niet licht zoals de lucht om de aarde. Dat je op de maan geen blauwe (of grijze, paarse, roze, oranje) lucht hebt. Komt dat door de reflectie? Maar dat verklaart alsnog niet helemaal de kleur van onze lucht toch? Waar houdt het licht van de aarde op en wanneer bevind je je dan in het duisternis van het heelal? Buiten de atmosfeer zeker? Of is dit een heel domme gedachte? Is het genant dat ik dit niet weet? Fuck it, ik ga het Googlen.

Oké, het is inderdaad zo dat de maan, net als de aarde zelf geen licht uitstraalt. Daarnaast heeft de maan geen atmosfeer en daarom geen bescherming tegen de straling van de zon. In zonlicht is het er daardoor 120 graden en uit de zon -170. Jeumig, daar zal ik nog eens denken als ik twijfel over wat voor kleding ik mee moet nemen voor een weekendje weg. Maar waarom dan geen blauwe licht op de maan? Volgende artikel. Brb.

De lucht is niet blauw in direct zonlicht, want er is geen atmosfeer. Heeey lekker Blaauwwiekeltje. Vanaf het maanoppervlak kijk je direct de donkere ruimte in. Ik wil nog meer weten. Volgende artikel.

Ik lees dat alle andere planeten ook atmosferen hebben, bestaande uit de fotosfeer, de chromosfeer een overgangslaag en de corona. Nou, dan hoeven we dus in ieder geval niet naar Mars om daaraan te ontsnappen.

Oké, er is dus een nobelprijs uitgereikt aan de man die heeft ontdekt hoe de kleur van het licht op aarde ontstaat, dus ik neem mezelf vanaf nu niet meer kwalijk dat ik dit niet wist. Ik zit op mijn vrije ochtend een formule te bestuderen van golflengte tot de 4de macht. Whyyyy. Anyway, de conclusie is: Blauw licht wordt het beste verstrooid doordat de golflengte van blauw licht twee keer zo groot is als rood licht. Op de maan is er ‘geen lucht’ en wordt er niet verstrooid en bovendien heb je daar geen nobelprijswinnaars.

Nu wil ik ook nog weten waardoor de lucht in Afrika altijd fellere kleuren lijkt te hebben dan hier. Google, kom op. Stel me niet teleur. Oké oké, dit komt dus doordat waterdruppeltjes en stofdeeltjes in de lucht de verstrooiing minder selectief maken, waardoor er relatief meer groen en geel bijkomt en de hemel daardoor grijzer wordt. Dit komt vanzelfsprekend meer voor in dichtbevolkte geïndustrialiseerdere landen voor dan in bijvoorbeeld Afrika en Australië.

Zo. Mijn studie-uurtje zit er weer op. Fascinerend hoor, zo op de vroege morgen. Good girl.

Boekstart

Esther

In de natuur voel ik mij het meest mezelf. Ik hou van avontuur, van nieuwe dingen ontdekken, leren en maken. Ik droom van een leven in de natuur als full time schrijver, fotograaf en documentairemaker.